0 Comments
Eylül 29, 2022

Süsleyici Poliüretan Kolon

Süsleyici Poliüretan Kolon

Süsleyici Poliüretan Kolon Modelleri

Poliüretan natürel birim zincirlerinden oluşmuş bir polimerdir, köpüğe benzeyen bir yapısı vardır ancak sanıldığının aksine köpük değildir. Köpük ile karşılaştırıldığında daha sert bir malzemeden yapılmıştır ve çok daha dayanıklı bir mahsuldür. Bu nedenle günümüzde bir hayli dekorasyon mahsulünde poliüretanın kullanıldığı görülür. Özellikle duvar çıtalarında sıklıkla kullanılan poliüretan,  kolon dekorlarında da kullanılmaktadır.

Kolon kullanımı tarih süresince medeniliklerin bir temsili halini almıştır. Günümüzde de poliüretan kolonlar Yunan ve Roma mimarisini yansıtan en ehemmiyetli öğelerin başında kazanç. Geçmiş yarıyıllarda tapınaklarda, hazine binalarında ve saraylarda kullanılan bu kolonlar günümüzde tüm yaşam alanlarında kullanılabilmektedir. Bulunduğu mekanları daha şaşaalı ve zengin gösterdikleri için genellikle düğün salonu dekorasyonlarında cümbüş mekanlarında, lokantalarda ya da şık villalarda seçim edilmektedirler. Yeniden geçmiş zamanlarda olduğu gibi tarihi yapı onarımlarında, köşklerde ve saraylarda bırakılmaz bir dekorasyon fikri olarak karşımıza çıkar.

Süsleyici Poliüretan Kolon Özellikleri

Süsleyici Poliüretan Kolonlarla alakalı en merak edilen suallerden biri dış cephelerde kullanılıp kullanılamıyacağıdır. Süsleyici Poliüretan kolonlar hem iç hem de dış mekanlarda rahatlıkla seçim edilebilir mahsullerdir. Darbelere karşı dayanıklıdır ve nemden veya sudan etkilenmezler. Dilediğiniz iç dış cephe boyalarıyla boyayabilirsiniz. Yaptırmak istediğiniz alanın dekorasyonuna uygun olarak yarım kolon ya da bütün kolon seçim edebilmektedir. Süsleyici Poliüretan Kolonlar özel tasarım olarak değişik miktarlarda planlanabileceği gibi genellikle kolon boyu 2 metre, kolon başlık kısmı 40 cm, ayak kısmı 20 cm, toplam boyu 2,60 cm, çapı 30cm’dir.

Süsleyici Poliüretan Kolonların Başlık Çeşitleri

Süsleyici Poliüretan Kolonlarda genellikle Dor, İon ve Korinth başlıkları kullanılmaktadır. Dor Kolon Başlığı: M.Ö. 6. Asırda kullanılmaya başlayan bu başlık çeşidi antik mimarlıkta sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Ekhintus ve abakustan oluşan bu başlık görünüş olarak yastık ve deniz kestanesine benzetilmektedir. Dört tarafından bakıldığında da aynı görünür.

İon Kolon Başlığı: Anadolu’nun  batı ve güney kıyılarında M. Ö. 6. Asırda ortaya çıkan bu başlık daha çok iç mekanlarda seçim edilmektedir. Volut, volüt gözü ve abakustan alana gelen bu başlık kıvrımlıdır ve kıvrımlar yaprak ve yumurta dizisi oluşturur. İki tarafından bakıldığında aynı görünür.

Korinth Kolon Başlığı: Öbür başlıklara göre daha daha önceki olan ve başlangıcı M.Ö. 5. Asra katlanan bu başlıklar yukarıya doğru genişleyen sepet biçimindedirler. Başlık, acanthus yaprakları, volütler oluşturan helixler ve abakustan oluşur. Abakus dört cephede bir rozetlerle süslenmiştir.

Leave a Comment

Your email address will not be published.